Neden Efor Çay - Efor Çay
Kurumsal Sürdürülebilirlik Sıkça Sorulan Sorular Yatırımcı İlişkileri

Neden Efor Çay

Neden Efor Çay?

Çayın geleneksel değerinin bilincinde olan ve “Çayda kaliteden ödün vermeme” ilkesiyle yola çıkan Efor Çay, yenilikçi vizyonu  ve kalite çizgisiyle,  Türkiye’nin sektöre yön veren en iyi 5 çay üreticisinden biridir. Yüksek ve sürdürülebilir kalitesi ile kısa zamanda sayısız tüketicinin favorisi haline gelmiştir. Efor Çay her damak zevkine uygun, kaliteli, yüzde yüz doğal ve bütçe dostu ürünlerini tüketicileriyle  buluşturmaya devam ediyor. 

Neden Efor Çay?

Üretimde Özen

2005 yılında faaliyetlerine başlayan  Efor Çay, bugün ülke çapında toplam 49 bin metrekarelik üretim tesislerimizde gerçekleştirdiğimiz 60 bin ton/yıl üretimle Türkiye'nin en büyük 500 şirketinden ve en iyi 5 çay üreticisinden biri haline geldik. Trabzon Of yaş işleme ve paketleme, Artvin Arhavi 1’deyaş çay işleme ve paketleme, Artvin Arhavi 2’de yaş çay işleme ve İstanbul Tuzla’da paketleme olmak üzere üç yaş çay işleme tesisi ve üç paketleme tesisine sahibiz. Ülkemizdeki yıllık çay satışlarının yaklaşık % 10'unu karşılıyoruz. Kısa sürede Türkiye’nin en iyi beş çay üreticisi arasına giren Efor Çay, sektöründe lider olma hedefiyle yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Dünya çapında farklı ülkelere gerçekleştirdiği ihracatla Türk çayının benzersiz kalitesini dünyaya tanıtırken, ülke ekonomisine de katma değer sağlıyor.

Trabzon / Of, ‘ta yaş çay işleme ve paketleme , Artvin / Arhavi1’de yaş çay işleme ve paketleme, Arhavi’2 de yaş çay işleme , ve İstanbul / Tuzla’da paketleme olmak üzere üç yaş çay işleme tesisi, ve üç paketleme tesisiyle faaliyet gösteren Efor Çay, toplam 1011 ton/günlük yaş çay üretim kapasitesine sahip. Trabzon/Of’taki günlük 550 ton yaş çay işleme kapasiteli tesisi ile Türkiye’nin en büyük yaş çay işleme kapasitesine sahip işletmelerinden biri olan Efor Çay,Tokat Erbaa’da 30.000 m2 arazi üzerinde 15.000 m2’lik alanda kurulan yeni tesisinde siyah çay, bitki çayları ve soğuk çay üretiminin yanı sıra kendi bünyesinde  bir ilke imza atarak kahve üretimine geçmeyi planlıyor.

5 Çay markasından Türkiye'nin En İyi 5 Çay Üreticisinden biri olma başarısı
49.000 ㎡ Üretim Tesisi
1011 Ton / Günlük Yaş Çay Üretim Kapasitesi
Kalite ve Gıda Güvenlik Politikası

Kalite ve Gıda Güvenlik Politikası

En yüksek standartların elde edilmesi ve tüm ürünlerin standart kalitede üretilmesi için kalite ve gıda güvenlik politikasının önemini çok iyi bilen Efor Çay, topraktan bardağa tüm süreçlerde gıda güvenliğini önceliklendiriyor, sürekli kontrol ediyor ve yasal mevzuatlara uygun üretim gerçekleştiriyor. Kalite ve gıda güvenliğine yönelik eğitimlerle hem yerli üreticilerin hem de çalışanların farkındalığını artırıyor. Tüketici memnuniyetini en üst düzeyde tutmak için kendini sürekli geliştiriyor, verimliliği artıracak teknolojik yatırımlar yaparken, sektörüne ve tüketicilerine yenilikçi ürünler sunmak için durmadan çalışıyor. Kalite ve gıda güvenliği için insan sağlığına ve çevreye de duyarlı olmanın bilincinde olan Efor Çay, doğal kaynakları korurken, kirlilik ve atığın azaltılması için de çalışmalar gerçekleştiriyor.

Yüksek Kalitede Çay Üretimi

Yüksek Kalite Topraktan Başlar. Bunun için kimyasal gübre terk edilerek, organik veya yarı organik gübre kullanılması gerekir. Çaylık alanlarda bitkiyi budama yerine gençleştirme programına geçilerek tarladan daima taze körpe yapraklar elde edilir. Yaş çay alımlarında da kontrol mekanizması güçlendirilerek çay üreticilerinin kaliteli ve taze çay yaprağı getirmesi sağlanır. Bunun yanında hasatın yüksek bölge çayı ve 2,5 yaprak olması yüksek kaliteli bir çay oluşunun göstergesidir.

Tesislere gelen taze çay yaprakları soldurma, kıvırma, fermantasyon ve fırın aşamalarında amacına uygun işlenerek, tasnif aşamasında kalitesine göre sınıflandırılır. Tüm aşamalar kaliteli bir çay üretebilmek için çok önemlidir. Ancak çaydaki aroma, koku, burukluk ve ideal rengin oluşmasındaki en önemli etken fermantasyon aşamasıdır.

Yüksek Kalitede Çay Üretimi

Siyah Çay Üretim Aşamaları

Siyah çay üretiminde: Soldurma, Kıvırma, Oksidasyon, Kurutma ve Tasnif olmak üzere 5 ana proses uygulanır.
Soldurma
Soldurma

Sıcak hava ile suyu buharlaştırılarak azaltılan çay yaprağının, fiziksel olarak kıvırma işlemi için uygun hale dönüştürülmesidir Taze çay yapraklarının ihtiva ettiği % 70-80 oranındaki su % 50-55'e düşer.

Kıvırma
Kıvırma

Solmuş çay yaprağının değişik çay imalat makinelerinde ezilmesi, parçalanması, bükülmesi ile hücre öz suyunun kıvrılmış yaprak yüzeyine yayılması ve oksidasyonun başlaması işlemidir.

Fermantasyon
Fermantasyon

Kıvrılan yaş çay yaprağının hücre öz suyunda bulunan kimyasal bileşiklerin oksidaz enziminin tesiri ile biyolojik değişikliğe uğrayarak siyah çayda istenen renk, burukluk, parlaklık, koku ve aromanın oluşması olayıdır. Fermantasyon sonucunda, çay yaprağının yeşil rengi bakır kırmızısına dönüşerek elma kokulu hoş bir aroma oluşur.

Kurutma (Fırın)
Kurutma (Fırın)

Kıvrılmış ve fermente olmuş çay yaprağının, fırınlanarak nem oranını %2-4 seviyelerine indirme işlemidir. Kurutmanın amacı, enzim oksidasyonunu durdurarak, kazanılan özelliklerin ve oluşan maddelerin yitirilmesine engel olacak ortamı oluşturmak, çayı depolanabilir, paketlenebilir ve taşınabilir duruma getirmektir.

Tasnif
Tasnif

Fırınlanan çayların standardı belirlenmiş eleklerden geçirilmek suretiyle incelik, kalınlık ve kalitelerine göre ayrılma işlemidir

© Efor Çay 2024. Tüm Hakları Saklıdır Site Creation By Sirius Interactive